Potravinářství je průmyslový i zemědělský obor, který se zabývá zpracováním živočišných anebo rostlinných surovin za účelem výroby potravin. Produkované potraviny lze rozdělit do několika základních kategorií:
- Masný průmysl (a to včetně drůbežářství)
- Mlékárenský a tukový průmysl
- Zpracování obilovin a výroba pečiva (kupř. mlýnský průmysl, pekárenství a cukrárenství)
- Konzervárenství
- Cukrovarnický průmysl
- Zpracování zeleniny
- Výroba nápojů (kupř. lihovarnictví, pivovarnictví, vinařství apod.)
I zde se můžeme setkat se značným významem filtrace. Ať už v podobě některých kroků potřebných a nezastupitelných během výroby jednotlivých potravinářských produktů, tak samozřejmě i v čištění veškerých odpadních látek vznikajících při výrobě.
Příkladem může být právě čištění odpadních vod z potravinářského průmyslu s využitím flotační technologie (flotační jednotku) pod obchodním označením AS-FLOT (flotace). Konkrétní použití má technologie AS-FLOT v odvětvích:
- masný průmyslu
- pivovary
- porážka dobytka
- zpracování ryb
- mlékárny
- výroba bramborových lupínků
- sýrárny
Dalším příkladem je odsávání prachu potravinářské výroby, kdy volíme typ a velikost odsávacího a filtračního zařízení v závislosti na typu a množství odsávaného. Ve většině případů musí být odsávací zařízení určeno pro odsávání hořlavých prachů tvořících se vzduchem výbušnou atmosféru.
Pro odsávání prachu potravinářské výroby jsou odsávací přípravky a zdroje prachu spojeny centrálním odsávacím potrubím, které zabezpečuje odsávání prachu a jeho vedení do centrálního odsávacího a filtračního zařízení, kde dochází k odloučení prachu z odsávaného materiálu. Čistý přefiltrovaný vzduch je veden do venkovního prostředí.
- voda
- víno
- pivo
- alkoholické nápoje
- nealkoholické nápoje
- solné lázně v mlékárenství
- medovina a vosk
- fritovací oleje
- ocet